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BDPA - Bases de Dados da Pesquisa Agropecuária Embrapa
 






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Biblioteca(s):  Embrapa Arroz e Feijão.
Data corrente:  09/06/2020
Data da última atualização:  05/08/2020
Tipo da produção científica:  Artigo em Periódico Indexado
Autoria:  FARIAS, H. F. L. de; DEVILLA, I. A.; SILVA, A. P.; BENTO, J. A. C.; BASSINELLO, P. Z.
Afiliação:  HIAGO FELIPE LOPES DE FARIAS, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE GOIÁS; IVANO ALESSANDRO DEVILLA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE GOIÁS; ALBA POLLYANA SILVA, UNIVERSIDADE ESTADUAL DE GOIÁS; JULIANA APARECIDA CORREIA BENTO, UFG; PRISCILA ZACZUK BASSINELLO, CNPAF.
Título:  Modelagem da cor e dureza do feijão em função das condições de armazenamento.
Ano de publicação:  2020
Fonte/Imprenta:  Research, Society and Development, v. 9, n. 7, p. e725974414, 2020.
ISSN:  2525-3409
DOI:  http://dx.doi.org/10.33448/rsd-v9i7.4414
Idioma:  Inglês
Conteúdo:  Stored carioca beans usually tend to darken and harden and therefore lose quality and commercial value and are rejected by the consumer. The objective of this study was to evaluate the behavior of four contrasting light tegument genotypes for the aging process (darkening and hardening) for six months. We adopted a mathematical data modeling, based on polynomial regression analyzes of the variables, color and texture, in the different storage conditions, to describe the effects of the treatment and the storage time, in all bean samples and to select the model which best describes the interaction between variables. All genotypes tended to harden, with increasing storage temperature and time, regardless of the degree of browning. The lowest values of hardness, after six months, were verified in both slow and fast darkening beans. The genotype most resistant to darkening was which showed significant hardening over time. In conclusion, the color itself is not the best parameter to be considered to determine the degree of aging of stored beans, which is controlled by complex mechanisms, physicochemical, genetic, biochemical, among others, which in turn are influenced by environmental storage conditions and genotype.
Thesagro:  Armazenamento; Cor; Feijão; Grão; Phaseolus Vulgaris; Qualidade.
Thesaurus Nal:  Beans; Color; Hardness; Storage conditions.
Categoria do assunto:  Q Alimentos e Nutrição Humana
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/213988/1/CNPAF-2020-RSD.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Arroz e Feijão (CNPAF)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status URL
CNPAF35893 - 1UPCAP - DD20202020
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Biblioteca(s):  Embrapa Milho e Sorgo.
Data corrente:  20/01/2017
Data da última atualização:  06/02/2017
Tipo da produção científica:  Artigo em Anais de Congresso
Autoria:  GOMES, G. R.; SOUZA, A. G. C. de; COTA, L. V.; SILVA, D. D. da; COSTA, R. V. da.
Afiliação:  GLAUCIO REGINALDO GOMES, Faculdade Santo Agostinho, Sete Lagoas, MG.; ANDRE GOMES COELHO DE SOUZA, Bolsista.; LUCIANO VIANA COTA, CNPMS; DAGMA DIONISIA DA SILVA, CNPMS; RODRIGO VERAS DA COSTA, CNPMS.
Título:  Resistência de híbridos de sorgo a antracnose foliar.
Ano de publicação:  2015
Fonte/Imprenta:  In: SEMINÁRIO DE INICIAÇÃO CIENTÍFICA PIBIC/CNPq, 9., 2015, Sete Lagoas. [Trabalhos apresentados]. Sete Lagoas: Embrapa Milho e Sorgo, 2015.
Idioma:  Português
Thesagro:  Doença de planta; Fungo.
Categoria do assunto:  H Saúde e Patologia
URL:  https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/154730/1/Resistencia-hibridos.pdf
Marc:  Mostrar Marc Completo
Registro original:  Embrapa Milho e Sorgo (CNPMS)
Biblioteca ID Origem Tipo/Formato Classificação Cutter Registro Volume Status
CNPMS27632 - 1UPCAA - DD
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